כיצד משפיע המימד הפסיכולוגי על הבחירות שלנו בניהול השקעות? מה הן הטעויות הנפוצות? מה כדאי לעשות בעת משברים? האם נכון לתזמן את השווקים?
אחת לכמה שנים מתמודד העולם הפיננסי עם משבר, בעוצמה כזו או אחרת.
שנים 2008 ו 2009 היו שנים הרות גורל מבחינת הכלכלה העולמית. שנים בהן שוק המסחר האמריקאי חווה מפלה קשה שהובילה לאפקט דומינו על השווקים הגלובליים, ובתוכם גם השוק הישראלי. מפולת זו גרמה לתחושות לא פשוטות בקרב חלק הארי של המשקיעים. אי ודאות, חוסר שקט, ואף תעוקה נפשית.
ניתן להבין אם כך כיצד ירידות חדות משפיעות על המשקיע הממוצע עד כדי רצון למכור את כל התיק עד יעבור זעם. יחד עם זאת, מדובר באחת הטעויות הקלאסיות והגדולות בניהול השקעות נכון לאורך זמן.
להשקיע או לחכות לזמן נכון יותר?
ניהול תיקי השקעות מלווה בלא מעט סיכונים, אולם מנהלי השקעות וותיקים וטובים יודעים כיצד לנהל סיכונים בכל מגמת שוק ולמצוא את האפיקים הנכונים כמו גם להגן על התיק מפני ירידות חדות יותר בתקופות פחות סימפטיות. הדבר הנכון ביותר הוא לבחור רמת סיכון שהולמת את הצרכים הספציפיים של כל משקיע באשר הוא ולא לתזמן את השווקים. דבר חשוב נוסף מאין כמוהו- לתת את משימת ניהול הכספים בידי ידיים מקצועיות ולא להשאיר לעצמכם את האחריות בנושא כ"כ רגיש, מורכב וחשוב.
יש לזכור שפעולה אמוציונלית עשויה לפגוע בביצועי התיק ולמחוק עשרות אחוזים ממנו, דבר אשר ישפיע בוודאות על הרווחה הכלכלית העתידית של אותו משקיע שתיקו נפגע.
האם הפסיכולוגיה עובדת בצורה זהה על כולם?
מחקרי עבר הראו שקיימת השפעה שונה למין המשקיע( אישה/ גבר), לגילו ולהיקף הנכסים שמנהל.
כך לדוגמא, נשים נחשבות פחות ספוקלטיביות מגברים, ומשקיעים מבוגרים פחות נמהרים ממשקיעים צעירים. יחד עם זאת קיימים מאפיינים דומים לכל סוגי המשקיעים. הטעויות הנפוצות הן הסתמכות על תחושות בטן והשקעה ממקום אמוציונלי, כמו גם תזמן שוק- כניסה לשווקים אחרי עליות, ומגד "בריחה" אחרי תקופה של ירידות.
למידע נוסף והכוונה מקצועית פנו אלינו ונשמח לעזור.