מהי קופת גמל?
קופת גמל היא מוצר פנסיוני לחסכון טהור ארוך טווח, וללא כיסויים ביטוחיים. המטרה העיקרית בהפקדת כספים לקופת גמל היא חסכון לגיל פרישה וניצול הטבות מס. התשואה בקופת הגמל מחולקת בין העמיתים בה באופן יחסי, אולם קופת הגמל היא אישית. לכל עמית בקופה קיים מספר חשבון משלו ובחשבון זה נרשמות כל הפעולות שביצע לרבות הפקדות ומשיכות, כמו גם דמי הניהול שמשלם, התשואה שהשיג והסטטוס של הקופה.
למי זה מיועד?
קופת גמל מיועדת הן לשכירים והן לעצמאים, כאשר לכל סטטוס קיימות תקרות משלו והטבות מס עמית עצמאי מפקיד כספים לתגמולים בלבד, כאשר לעמית שכיר מופרשים גם כספי פיצויים וגם בהתאם למצבו התעסוקתי של העמית בקופה. כספי תגמולים, שמשולמים הן ע"י המעסיק והן ע"י העובד.
איזה סוגי קופות גמל קיימים?
קיימים 3 סוגים מרכזיים של קופות גמל –
- קופת גמל הונית- הכספים ניתנים למשיכה כסכום חד פעמי.
- קופת גמל לא משלמת לקצבה – קופה שלא ניתן למשוך ממנה את הכספים באופן ישיר אלא באמצעות העברתם לקופת גמל משלמת לקצבה.
- קופת גמל משלמת לקצבה – קופה שניתן למשוך ממנה את הכספים בצורה ישירה, כקצבה.
כיצד ומתי ניתן למשוך את הכספים?
יש להפריד בין כספים שהופקדו בקופת גמל לפני ואחרי שנת 2008. כספים שהופקדו לפני שנת 2008 ישולמו בצורה הונית. כספים שהופקדו משנת 2008 ואילך ישולמו בצורה של קצבה חודשית. בשני המקרים ניתן למשוך את הכספים רק בעת פרישה. בנוסף לקופות גמל במעמד שכיר קיימות קופות גמל במעמד עצמאי, אשר לא קשורות בשום אופן וצורה למעסיק כלשהו, ואשר ניתנות למשיכה אחרי 15 שנים.
מהם דמי הניהול שנגבים בקופות גמל?
עד לפני מספר שנים עמדו דמי הניהול המקסימליים על 2% מהצבירה וללא דמי ניהול על ההפקדות. כיום קיימת מגבלת דמי ניהול של 1.05% בקופות גמל, ודמי ניהול של עד 4% מההפקדות. כמובן שיכולת מיקוח משחקת תפקיד מכריע בקביעת דמי הניהול, בעיקר בהתאם לסכום. יש לזכור שמדובר בפרמטר חשוב, אך רחוק מלהיות הפרמטר חשוב ביותר. ישנם שיקולים חשובים בהרבה, כמו תשואות לאורך זמן, איכות השירות ומדד שארפ של הגוף המנהל.
איזה רמות סיכון קיימות בקופות גמל?
ישנן עשרות רבות של רמות סיכון בקופות הגמל, אשר נקבעות בהתאם לאחוז החשיפה המנייתית ובהתאם לפרמטרים נוספים ביניהם חלוקת הנכסים לפי 9 קטגוריות עיקריות, חלוקה בין חשיפה בישראל לחו"ל, חשיפה למט"ח וחלוקה בין נכסים סחירים לנכסים לא סחירים. רמת הסיכון הפופולרית ביותר, שנחשבת לברירת המחדל, נקראת מסלול כללי. ההגדרה המוצהרת במסלול זה מאפשרת השקעה בגמישות מוחלטת, ובהתאם להחלטות וועדת ההשקעות של הגוף המנהל. בפועל, במרבית הזמן עומדת החשיפה המנייתית על 25%-35%. ישנם מסלולים סולידיים יותר ואגרסיביים יותר, בהתאם למערכת השיקולים של כל עמית באשר הוא. לדוגמא- מסלול אג"ח ללא מניות, מסלול של עד 15% מניות, מסלול מנייתי ועוד. בנוסף לקופות הגמל בהתאם למסלולי השקעה קיימות גם קופות גמל מסלוליות, אשר משקיעות במדיניות מוגדרת ומצומצמת, כגון מסלול צמוד מדד, מסלול שקלי , מסלול אג"ח חו"ל ועוד.
איך בוחרים קופת גמל וגוף מנהל?
קיימים פרמטרים רבים ומגוונים לבחירת קופת גמל, ביניהם-
- תשואות בחתכי זמן שונים
- מדדי סיכון, דוגמת מדד שארפ
- איכות השירות של הגוף המנהל
- מוניטין של הגוף המנהל לאורך זמן
- מסלול השקעות שמתאים לצרכים הספציפיים של העמית
- נתונים לגבי צבירה/ פדיונות בגופים המנהלים
- עלויות
איך בוחרים את רמת הסיכון המתאימה?
מערכת השיקולים לבחירת רמת הסיכון כוללת כמה וכמה אספקטים, העיקריים שבהם-
- גיל העמית
- טווח ההשקעה
- סמיכות לגיל הפרישה
- מטרת יעוד הכספים
- DNA של העמית
- מצב השווקים בכל נקודת זמן והסנטימנט ששורר בתקופה בה מתקבלת ההחלטה
כיצד עובד תהליך של העברת קופת גמל מחברה לחברה?
העברת כספים בין קופות גמל נקראת ניוד, והיא אפשרית עבור כל עמית ועמית ללא מגבלות. התהליך מתבצע ללא מגבלות וללא קנסות מכל סוג שהוא. באמצעות בעל רישיון פנסיוני, אשר חייב למלא מסמך הנמקה ולפרט את הרציונל. לפיו המליץ על העברת הכספים מקופת הגמל המעבירה לקופה החדשה. הכספים ממשיכים לשמור על הציביון שלהם, הוותק וכו'.
למה Integrity?
- הקצאת הנכסים
- בחירת הגוף המנהל
- השוואת תשואות
- בקרה ופיקוח
- שקיפות
- אינטגרציה- בחירת הרכב נכסים ורמת סיכון בהתאם למכלול הנכסים
- יש פרמטרים לא פחות חשובים מתשואות ועלויות
- פגישות תקופתיות עם מנהלי ההשקעות
- לא מספיק לבחור גוף מנהל